Sunnan och Nordan är Pärltrappans småbarnsavdelningar med cirka 10 barn i åldrarna 1­-3 år i varje grupp. Här arbetar totalt 5 pedagoger.

Vi tar tillvara på varje barns inre drivkraft att vilja hjälpa sig själv och utforska sin värld. Det betyder att vi stödjer barnen att lära känna sin kompetens och vi lägger mycket tid på att låta barnen hjälpa sig själva med det de klarar av. Vi ser till barnens olika förmågor och anpassar utmaningarna i inne-­ och utemiljön efter de behov och styrkor som finns i gruppen. Alla ska kunna utvecklas på sina villkor.

En dag hos oss på Pärltrappans småbarnsavdelningar ser ungefär ut såhär:

7.30 Förskolan öppnar. Vi öppnar tillsammans med de andra avdelningarna ute på framsidan.

8.15 Grupperna delas. Under förmiddagen finns möjlighet att leka både inne och ute. Vi följer varje barns behov och presenterar lite olika aktiviteter som till exempel vattenlek, skogspromenad, rita, måla, musicera, springa, hoppa, balansera etcetera.

Under förmiddagen finns smörgåsar och frukt tillgängligt för barnet att fylla på, när de själva känner att de behöver.
I god tid innan lunch hjälps vi åt att duka med kniv, gaffel, sked, tallrik och glas.

11.15 Vi äter lunch tillsammans vid tre bord. Barnen tar mat och äter själva, men vi hjälper givetvis till om det behövs. Vi brukar sitta länge och mumsa, upp till 50 minuter brukar det ta, men barnet väljer själv när det är färdigt.

12.00 Gör vi oss klara för att sova tillsammans i våra stora rum . Vi gör det mysigt och bäddar med täcken och kuddar på madrasser. Vi lyssnar alltid till lugn musik och läser en saga om det behövs för att komma till ro. Alla barn sover så länge de behöver, men vid 14.15 brukar alla ha vaknat.

14.15­-15.00 Äter vi mellanmål enligt rullande princip. De barn som vaknat och är hungriga börjar, medan de andra vaknar till. Alla äter i sin takt och gör sig därefter redo för nya utmaningar.

15.00 Lek ute eller inne. Vad som passar bäst.

17.00 Förskolan stänger.

Sunnan entré Bondgård Sunnan Sunnan lek- och vilorum Sunnan utemiljö Sunnan